Den senaste tiden har vi på Profundis blivit kontaktade av kunder som meddelat att de blivit uppringda av någon från Google som erbjudit dem att lägga upp dem i Googles företagsregister.

Dessa erbjudanden är bedrägliga och försök till lurendrejeri. Google arbetar inte genom att aktivt kontakta företag på detta sätt, så följaktligen kommer de som ringer inte från Google utan är försäljare från andra företag.

Det stämmer att företag kan lägga upp en profil i Googles register, vilket sedan används i tjänster som Google.se och Google Maps så att ett företag enkelt kan hittas på kartor och kopplas till vissa sökord.

Den tjänst som erbjuds är alltså äkta, men utöver att dessa försäljare vilseledande utger sig komma från Google erbjuds tjänsten till kraftigt tilltagna överpriser.

I själva verket är det gratis för vem som helst att lägga upp en profil på Google, men det kräver viss nedlagd tid och visst tekniskt kunnande. För detta har bluffmakarna velat ta allt från 4 900 kronor i en engångsavgift till flera hundra kronor i månadsavgift.

Ingen av våra kunder har hittills drabbats, men på andra håll har bluffmakare varit så fräcka att de lagt upp och registrerat vilseledande profiler i andra företags namn, ?något som är anmärkningsvärt enkelt att göra, för att sedan ta saftigt betalt av företagen i efterhand för att rätta till informationen. Ingen vill att det skall finnas felaktig information om dem på Google.

Vi vill således varna för försäljare som påstår sig komma från Google och informera gärna oss om ni har drabbats.

Exempel på en profil kan ni se här:
http://maps.google.se/maps/place?cid=1272164446653272227

Den som besitter det tekniska kunnandet uppmanas att hellre själv lägga upp sin företagsprofil gratis i Googles företagsregister via Google plages. Den som vill ha hjälp med det tekniska kan med fördel fylla i följande formulär med sina uppgifter, så ordnar vi det till en kostnad 1 000 kronor.

Gå in på följande sida och fyll i formuläret för att få er företagsprofil utlagd på Google places:
http://www.profundis.se/services/google-places.sv.html

Vidare läsning

Upp en nivå