Nya Karolinska SolnaBild 1 och 2. Den västra huskroppen, Nya Karolinska Solna


I fredags överlämnades det stora byggprojektet i den västra huskroppen till Stockholms Läns Landsting, som nu står i begrepp att inreda fastigheten. Tre av undertaksföreningens medlemmar har genom konsortiumet Karolin levererat och monterat samtliga undertak.

Vi (Undertaksföreningens medlemmar, styrelse och kansli) som sett byggnaden på avstånd - och fått mycket berättat om det utmanande projektet - fick nu äntligen se den toppmoderna byggnaden på riktigt nära håll. Karolin och Rockfon tog oss med på en guidad tur med tema ”Undertak” i den toppmoderna byggnaden.

Vi möts av ett sjukhus i världsklass. Nya Karolinska Solna är Skanskas största projekt någonsin och drivs genom offentlig och privat samverkan. I siffror motsvarar det 1 400 personer, 1 800 i bodetableringen (som var Sveriges största), > 7 miljoner meter armeringsjärn och en halv miljon kubikmeter jord och berg som fraktats bort. Projektet startade 2010 och ska fortsätta till 2018.

Det färdiga sjukhuset utgår från patientens integritet, säkerhet och komfort samt präglas av ljus, rymd och en god innemiljö. Det är ett högteknologiskt sjukhus, fullt anpassat för bästa möjliga kliniska funktionalitet med anpassad logistik och snabbt omhändertagande av patienter.


Bild 3. Peter ordnar inpasseringskort     4. Uppställning


Här lotsas vi smidigt och vant av Patrick, Wojciech och Conor, de tre arbetsledarna från Karolin, från den väl bevakade entrén vid Europas största byggprojekt till byggbarackerna där vi fick ta på oss nödvändig utrustning.Bild 5. Mot grind F!     6. Conor, arbetsledare från Karolin     7. Formering     8. InsläppBild 9. Hagastaden - nu byggarbetsplats

Iförda hjälm, skyddsglasögon, varselväst, skyddsskor och handskar promenerade vi sträckan till den västra byggnaden, som tidigare idag hade lämnats över till SLL.

Vi passerade det som nu ser ut att bli den stora arbetsbyggplatsen efter Karolinska – Hagastaden.

Lobbyn – en samlingspunkt

Den moderna lobbyn imponerade både till arkitektur och akustik. De öppna ytorna, takhöjden, stora fönstervolymerna och det genomgående trämaterialet borde var och ett ha bidragit till en stökig ljudmiljö men… som tack vare det smarta greppet att designa och montera trämaterialet som effektiva och riktade diffusorer och att använda ljudbafflar i stället skapade en ytterst behaglig och effektiv ljudmiljö.Bild 10 och 11. Lobbyn


Undertak: Areor, volymer och höjdmeter


Bild 10. Vana estradörer

Peter Fritzon, försäljningschef på Rockfon Sverige, och Peter Holmblad, styrelseledamot på Karolin i Stockholm och VD på Rönnmarks, hälsade oss välkomna på estraden i lobbyn och presenterade projektet för oss.

Bild 12.
Peter Holmblad
Styr.led., Karolin
VD, RönnmarksBild 11.
Peter Fritzon
Försäljningschef
Rockfon Sverige

Rockfon

 • Rockfon har levererat den större delen av de olika undertakslösningarna till NKS för en total yta om 250 000 kvm, vilket motsvarar 77 st fotbollsplaner.
 • Offereringstiden tog ett år att genomföra, och kontraktet skrevs 2012.
 • Bl a har 700 000 löpmeter profiler levererats, vilket i sin tur motsvarar cirka två varv runt jorden.
 • Undertakslösningarna har bestått av 50 till 60 st olika typer av undertak.


Karolin

 • För Karolin i Stockholm AB började projektet redan under 2009.
 • Konsortiumet bildades av undertaksentreprenörerna Katako, Rönnmarks och Lindström & Son.
 • Karolin har haft tre heltidsanställda arbetsledare sedan 2014 och 80 montörer som mest på plats dagligen när projektet gick på högvarv.
 • Karolin har nu ett fortsatt åtagande som gäller i fem år.
 • Karolin har monterat ca 800 ton stål och 60 olika typer av undertak.
 • Skulle man lägga ihop de svarta armaturlådorna skulle de bilda ett 22 km långt band.
 • I lobbyn arbetade montörerna på femton meters höjd.
 • För operationssalarna gällde de absolut hårdaste kraven. Varje operationssal tog i snitt 200 timmar att montera. De många, olika fästpunkterna i stålbalkarna ska var och en hålla för ett halvt tons vikt.

Den största utmaningen för alla involverade i ett så omfattande projekt var själva logistiken. Här fanns det extra mycket att ta hänsyn till som krävde minitiös planering. 160 lastbilar ankom arbetsplatsen med material varje dygn. Varje bil fick en slot-tid att passa och blev avvisad vid viss försening. Leveranserna hanterades genom ett avancerat logistik-system.

På rundtur i tomma och toppmoderna lokaler - i väntan på nästa anstormning

Trots det lugn som verkade härska i byggnaden pågick en diskret men febril aktivitet. Lokaler städades, material flyttades undan och byggpersonal avslutade sina ronder. Skanska verkade i sin tur avsluta sin dag genom att samla ihop det stora gäng, som rörde sig i olika delar av byggnaden, för fotografering.

Karolins arbetsledare tog oss genom korridorer, salar och allmänna utrymmen. Vi fick även lite snabbt kika in i en operationssal. Det var en häftig upplevelse att få se lokalerna med de toppmoderna funktionerna – helt klara och inredda – där undertak, väggar och golv fick spela huvudrollerna.Bild 13, 14 och 15. Allmänna utrymmen
Bild 15, 16 och 17. Operation


Vi möttes av spikraka linjer och perfekta undertaksmontage i små som stora salar, där minsta lilla förskjutning skulle ha påverkat slutresultatet.

Mycket nöjda efter den intressanta rundturen sätter vi oss i lobbyn och låter oss glatt fotograferas innan vi går tillbaka till byggbaracken och byter om till våra civila kläder.


Bild 16. Några av Undertaksföreningens medlemmar på studiebesök


Faktaruta:

Nya Karolinska Solna (NKS) är ett projekt som genomförs med patientens behov i centrum och som skapar nya förutsättningar för den mest avancerade vården. Projektet resulterar i ett av världens mest hållbara universitetssjukhus där vården bedrivs integrerad med forskning och utbildning.

När NKS-projektet är färdigt har Karolinska Universitetssjukhuset fått helt nya byggnader i Solna. Karolinska Universitetssjukhuset tog emot de första patienterna i de nya lokalerna i november 2016. NKS-projektet fortsätter till 2018 när alla byggnader är färdigställda.

Källa: www.nyakarolinskasolna.se

Och till sist lite kort om själva huskroppen


Tillsammans bildar de fem huskropparna Nya Karolinska Solna, som byggts - och ska drivas - med flexibilitet och minsta möjliga miljöpåverkan samt för att bli ett långsiktigt hållbart universitetssjukhus.

80 000 kvm öppnades för drift tidigare i år liksom andra huskroppar inom NKS som också redan är i drift.

Den västra huskroppen är 12 våningar hög och 200 000 kvm stor. Röntgenavdelningen är 15 000 kvm och har 20 cm tjocka glasrutor.

Huvudentrén vätter mot Hagastaden, det övertäckta däck som sträcker sig mellan Karolinska och Vasastaden. Hagastaden planeras vara klar 2025.

Vidare läsning

Upp en nivå