Martina Nilsson, lärling på Backa Byggmontage, har gått vår digitala kurs för undertaksmontörer. Hon var en av de första att gå vår nya utbildning och har svarat på några frågor om kursen.

 

Martina och Åke ljudisolerar

Efter 15 år i bageribranschen sadlade Martina om och började arbeta som undertaksmontör. En av de första sakerna hon efterfrågade var mer information om undertak. Den digitala kursen för undertaksmontörer kom att ge henne en mycket bättre förståelse för branschen, produkterna och området undertak.

Så här tyckte hon:

”Jag lärde mig hur mycket som helst! När jag är ute på jobb handlar det mest om montering. Kursen gav mig syfte, fackspråk och kött på benen om undertak.” Martina reflekterar en stund.

"Jag började som lärling på Backa Byggmontage och har varit ute på allt från nybyggen till reparationer, väldigt mycket på sjukhus och skolor. Har inte arbetat så mycket på höga höjder, stegar och ställningar.

Som ny inom branschen

Undertaksmontörsjobbet är jättebra, faktiskt riktigt kul! Vad jag saknade i början av min lärlingstid var information om undertak! Jag ville läsa på för att veta mer! Så det blev lite begränsat till en början.

"Det bästa med kursen var därför helt enkelt att jag fick mer kött på benen. Jag lärde mig hur mycket som helst!"

Det bästa med kursen var därför helt enkelt att jag fick mer kött på benen. Jag lärde mig hur mycket som helst! Det kändes så bra att få mer kunskap om undertak som produkt men också vad undertak spelar för roll i olika lokaler och byggnationer.

Nivån på kursen var bra. Det var inte för svårt även fast jag inte hade mycket bygg med mig i bagaget. Så som den var upplagd och så som den var skriven gjorde att den blev lätt att ta till sig.”

”Det tog typ en arbetsdag att göra kursen, uppdelat på flera dagar.”

Nyttan av aktiva och passiva kunskaper

Martina berättade att det fanns uppgifter att hålla i huvudet till provet som kanske inte direkt behövs ute på en arbetsplats. Sådana uppgifter kan man googla fram vid speciella situationer. Hon tyckte ändå att det var viktigt att sådana uppgifter finns med i kursen. Först tänkte hon ”Shit, jag förstår inte!” men insåg sedan att allt inte behövde tas in som aktiva kunskaper. Hon förstod betydelsen av att få en förståelse under inlärningen för att skapa en igenkänning på längre sikt. Skulle hon behöva viss specifik kunskap om t ex decibelnivåer eller ljudreflektion vet hon nu var hon kan söka upp den och vad de kan spela för roll i olika sammanhang.

"När man jobbar ute på golvet handlar det mesta om montering. Kursen gav mig både syfte och fackspråk!”

När frågan kom upp om det fanns något på kursen som hon inte visste om tidigare svarade hon snabbt ”Verkligen, herregud, hur mycket som helst! När man jobbar ute på golvet handlar det mesta om montering. Kursen gav mig både syfte och fackspråk!” Hon trodde att det kunde finnas många som arbetat länge i branschen, riktiga proffs på att montera, som också skulle ha mycket nytta av kursen. Även om de är proffs på sitt område saknar de kanske kunskap om vissa detaljer och helheten.

”Jag förstår ju nu vad det faktiskt står på etiketterna på undertakspaketen. Det var inte självklart innan.”

Undertaksmontörsjobbet är jättebra, faktiskt riktigt kul!

Kan en kurs fylla olika behov?

När vi frågade om det var något hon saknade i kursen som hon skulle ha nytta av i sitt jobb funderade hon en stund. Det beror nog lite på. För henne personligen kunde det ha varit bra med lite mer information om själva montaget – hur man praktiskt gör vissa saker – medan de som har jobbat i sex år kanske bara skulle skratta. Så omfattningen och fördelningen var nog ganska bra ändå sett till helheten.

Vad gäller provet kunde Martina berätta att hon tyckte att det var bra och tillräckligt svårt. Man kunde gå tillbaka och göra provet flera gånger, vilket också var bra. Hon tyckte också att det var bra att man hade tillgång till kursen i 30 dagar med möjlighet att gå tillbaka och repetera både kurs och prov även efter det att man klarat det och fått sitt diplom.

Hon kan varmt rekommendera kursen till andra undertaksmontörer. Även de som gått en kurs för några år sedan. Och är man ny ska man absolut gå den!

Slutligen sammanfattar Martina kursen.

”Jättebra att den finns. Jag har redan haft praktisk nytta av hur man väljer material. Så det har varit riktigt kul!”

Vidare läsning

Upp en nivå